1. Laskun luonti

2. Laskun yleiset tiedot ja laskutustiedot

3. Tuotteiden/rivien lisääminen laskulle

4. Rivitietojen muokkaaminen

1. Laskun luonti

Kohoon on myös mahdollista syöttää manuaalisesti uusia laskuja. Voit aloittaa uuden laskun luomisen missä tahansa hallinta-puolen näkymässä klikkaamalla hakukentän vasemmalla puolella olevaa "+ Lasku"-painiketta. Vastaavanlainen painike löytyy myös "Laskut"-puolella sivun vasemmasta laidasta.

Avautuvassa "Uusi lasku" -ikkunassa pääset määrittämään mille asiakkaalle olet muodostamassa laskua. Voit hakea olemassa olevaa asiakasta "Hae asiakasta" -kentän avulla tai luoda Kohoon uuden asiakkaan "+ Uusi asiakas"-painiketta, jonka jälkeen pääset syöttämään asiakkaan tiedot. Jos asiakkaan luonti ei ole sinulle tuttua, voit tutustua siihen lisää tästä linkistä: Uuden asiakkaan luominen.

2. Laskun yleiset tiedot ja laskutustiedot

Laskun "Yleiset tiedot" -osiossa voidaan määrittää laskulle:

• Nimi: Laskun nimi.
  • Sisäinen kommentti: Sisäisesti näkyvä kommentti.
  • MyyjäLaskun myyjä.
  • LaskutuspäiväVoit määrittää laskun laskutuspäivän.
  • Maksuehto: Voit määrittää laskulle maksuehdon.
  • Laskukausi: Laskukauden pituus vaikuttaa laskun loppusummaan kuukausiveloitettavien tuotteiden osalta).
  • Rivien yhdistys: Voit halutessasi valita rivien yhdistämisen automaattisesti tuotteittain, jolloin Koho niputtaa laskua lähettäessä laskulle kerätyt rivit automaattisesti tuotetyypeittäin yhdeksi riviksi (alkuperäiset rivit säilyvät ja näkyvät edelleen raportoinnissa).
  • Ei koontilaskua: Voit estää laskun yhdistämisen koontilaskulle klikkaamalla "Ei koontilaskua"-täpän aktiiviseksi.
  • Pohja: Voit halutessasi valita laskulle laskupohjan.
  • +Tiedosto: Painikkeesta laskulle voi lisätä liitetiedoston. Kun tiedosto on lisätty, sille voi antaa "Kommentti" -kenttään nimen, jos on tarve antaa liitetiedoston nimestä poikkeava nimi.

Laskun "Laskutustiedot" -osiossa voidaan määrittää laskulle:

• Laskunumero: Koho luo laskunumeron automaattisesti, jos kenttä jätetään tyhjäksi.
  • Laskukommentti: Laskulla näkyvä kommentti.
  • Viitenumero: Koho luo viitenumeron automaattisesti, jos kenttä jätetään tyhjäksi.
  • Viitteemme/Viitteenne: Voit syöttää mahdollisen viitteemme/viitteenne informaation.
  • Käteisalennus: Voit määrittää laskulle käteisalennuksen määrän.
  • Käteisalennuksen maksuaika: Voit syöttää käteisalennuksen maksuajan.

3. Tuotteiden/rivien lisääminen laskulle

Seuraavaksi laskulle tulee lisätä rivejä. Klikkaamalla "+ Tuote" -painiketta, pääset valitsemaan omasta tuoterekisteristäsi vapaasti tuotteita, joita haluat lisätä laskullesi.

Tuotteita voidaan hakea nimen tai tuotekoodin perusteella käyttämällä sivun yläosasta löytyvää hakukenttää tai vaihtoehtoisesti selaamalla koko tuoterekisteriä. Jos yritykselläsi on käytössä tuotepaketteja saat niiden sisällön avattua, sekä suljettua klikkaamalla "Avaa / Sulje"-painiketta. Laskulle kiinnitettävät tuotteet valitaan klikkaamalla kunkin halutun tuoterivin vasemmassa reunassa olevaa "+" -merkkiä. Valitut tuotteet kerääntyvät näkymän yläosaan ja kun kiinnitettävät rivit on kaikki haettu, ne voidaan siirtää laskulle valitsemalla "Lisää valitut tuotteet". Valittuja tuotteita voidaan myös poistaa klikkaamalla tuotteen vasemmassa reunassa olevaa rastia. Pääset tarvittaessa pois ko. ikkunasta klikkaamalla "Lisää valitut tuotteet"-painikkeen oikealla puolella olevaa rastia tai painamalla "ESC"-näppäintä.

4. Rivitietojen muokkaaminen

Voit muuttaa rivien kappaleinformaatiota ja veloitusta suoraan kullakin rivillä löytyvistä kentistä. Voit myös halutessasi muuttaa rivien järjestystä kunkin rivin edessä olevalla järjestys -ikonilla. Valitse ikoni siltä riviltä, jonka haluat siirtää, pidä hiiren painike pohjassa ja raahaa rivi haluamaasi paikkaan laskulla. Laskurivin voi poistaa rivin lopussa olevasta ikonista.

Klikkaamalla rivin tuotenimeä avautuu laskurivien muokkauslomake, jossa voidaan tehdä enemmän muokkauksia laskurivin tietoihin. Muokkauslomakkeelta löytyy seuraavat kentät:

• Nimike: Laskulla näkyvä tuotenimi. Taustalla oleva tuotetyyppi ei siis vaihdu, ainoastaan laskulla näkyvä nimi.
  • Selite: Rivin laskuselite.
  • Alv%: Rivin arvonlisäveroprosentti.
  • Kustannus: Rivin kustannus.
  • Alennus: Rivin alennusprosentti.
  • Kirjanpitotili: Jos ympäristöön on lisätty kirjanpitotilejä, voit muokata laskurivin kirjanpitotiliä.
  • Laskentakohde: Jos ympäristöön on lisätty laskentakohteita, voit muokata laskurivin laskentakohdetta.
  • Myyjä: Jos ympäristössä on rivikohtainen myyjä käytössä, laskurivin myyjätietoa voi muokata.

Jos kyseessä on laskutettava vuoro, lomakkeelta löytyy myös työntekijä ja tehtävä, joita voi muokata. Tehtävää voi muokata klikkaamalla tehtävän nimen vieressä olevaa muokkaussymbolia. Tämän jälkeen avautuu valikko, johon listataan kaikki laskun asiakkaan projektit ja niillä olevat tehtävät.

Uusi lasku tulee lopuksi tallentaa painamalla lomakkeen vasemmassa alakulmassa olevaa "Tallenna" -painiketta.